недеља, 9. мај 2010.

Specifična zanimanja sa aspekta procene rizika


Neka zanimanja su zaista specifična i procena rizika za te poslove u radnoj sredini iziskuju nestandardni pristup. Ja bih na ovom mestu naveo samo nekoliko takvih poslova a nameravam vremenom da napravim spisak takvih zanimanja, dakle, onih zanimanja (poslova) koja su specifična i iziskuju poseban nestandardan pristup proceni rizika na radnom mestu u radnoj okolini.

Recimo.

Profesori umetnosti u umetničkoj školi. Ovde su prisutne opasnosti vezane za kretanje materijala (vajar npr.), otrovne hemijske supstance (slikar), odgovornost za mlade ljude koje podučavaju, intelektualni napor, stres, ocenjivanje, nadmetanje samih sa sobom za svoje mesto u umetničkim krugovima, tržište...

Psihosocijalni savetnik. Ovde je prisutan transfer nevolje (ili negativizma) sa klijenta na savetnika koji potom on nosi kući ili postaje deo njegovog bića te ga iznutra "nagriza". Burnout ili izgaranje na poslu u pomagačkim zanimanjima odražava se na fizički, psihički i socijalni status pomagača te je njemu preko potreban pomagač.

Stražari, čuvari, radnici na poslovima obezebeđenja. Ovde je prisutna odgovornost u vrsti, načinu i silini odgovora na napad na objekte ili lica koji su predmet zaštite. Granice između prihvatljivoga i neprihvatljivoga su tanane, a odgovornost izuzetno velika. Teško je i zamisliti da u kriznoj situaciji i najpažljivije selektovani pojedinac može razlučiti granicu i da je ne pređe.

Zanimanja koja promovišu njenog nosioca u javnu ličnost. Javnoj ličnosti nije dozvoljeno ni ono što je dozvoljeno drugima jer mora da ima odgovornost za misiju koju ima u jednom društvu - da promoviše određene vrednosti ne "pričom" već stavovima i držanjem. Takođe i lišavanje privatnosti i privatnog života ma koliko se trudila ta osoba da ga zaštiti.

Zanimanje medicinskog radnika. Izlišno je i obrazlagati specifičnosti tog zanimanja sa aspekta bezbednosti i zdravlja na radu. Film Variola vera na najslikovitiji način odslikava odgovornost koju nose ljudi ovog zanimanja, a koja je moralna, ali i od bioloških štetnosti.

Slobodna zanimanja. Prepuštenost sebi, svojim znanjima i umenjima, ali i sreći, slučaju. Osećaj nepripadanja ni jednom krugu ljudi, instituciji, već samo sebi i nikom više zna da bude posebno frustrirajuća.

Нема коментара:

Постави коментар