недеља, 9. мај 2010.

Zapisnik o pregledu stanja bezbednosti i zdravlja na radu lica odgovornog za bezbednost i zdravlje na radu



Kako taj zapisnik treba da izgleda posebno tamo gde je eksterno lice odgovorno za bezbednost i zdravlje na radu? Prema mom viđenju stvari to bi trebalo da bude u obliku standardizovane ček liste koja pokriva sve, baš sve aspekte koji potpadaju pod bezbednost i zdravlje na radu i ništa ne ostavljaju za drugi put i uvek tako, svaki pregled treba da je istovetan prethodnom pregledu. Ček lista jednom kada se napravi  je stalna alatka kojom se služimo za ocenu sistema i predlog mera za eliminisanje opasnosti i štetnosti.

Zašto sam uveren da je to pravi put? Zato što je radna sredina (i radno mesto) jedan dinamičan sistem koji se stalno menja u vremenu te nešto što nije bilo aktuelno (sa aspekta BZNR) postaje aktuelno, nešto aktuelno prestaje to da bude i svi zapisnici redom bi trebali da dokumentuju tu dinamiku jer iz uočenih promena (i neuočenih finih pomeranja sistema iz jednog pravca u drugi) mogu se uočiti i nove opasnosti, štetnosti, odnosno pretnje po bezbednost i zdravlje zaposlenoga.

Naime, opasnost i štetnosti nisu uvek i najčešće nisu, evidentne i jasno uočljive već su skrivene. Da su vidljive bile bi lako predvidljive i njihovo otklanjanje ne bi tražilo posebne veštine i zanatsko umeće, a otkrivanje opasnosti i štetnosti jeste veština i zanatsko umeće te je izrada i primena alata priritetan zadatak za svakoga ko se ovim poslom želi da bavi.

Нема коментара:

Постави коментар