недеља, 18. април 2010.

Dosada na poslu - "Kada će kraj radnog vremena?"


Dosada na poslu nije retkost, naprotiv,mnogi zaposleni se žale da im je na poslu dosadno i da nikako ne mogu da dočekaju kraj radnog vremena. Dosada na poslu je kao bolest - čoveka može da odvede pravo u depresiju.




Kada je dosadno na poslu?

  • Kada nemamo šta da radimo,
  • kada radimo poslove koji su daleko ispod naših saznajnih i intelektualnih kapaciteta i 
  • kada su radni zadaci jednolični - monotoni. 

Kako se boriti protiv dosade na poslu?

Kada nemamo šta da radimo može samo da znači da organizacija rada nije dobro urađena te nije loše da razmislite o drugačijoj organizaciji rada gde biste bili uposleniji, gde vam ne bi bilo dosadno i gde bi vaš doprinos firmi bio vidljiv što je osnov i za vaše bolje nagrađivanje i eventualno napredovanje (sekundarna dobit u ovom slučaju). Naravo to učinite u dogovoru sa svojim pretpostavljenim. Ako tražite proširenje svojih radnih zadataka trudite se da ti poslovi budu drugačije prirode od poslova koje uobičajeno obavljate jer ćete time da radno vreme učinite dinamičnijim i time manje dosadnim. 

Ako su poslovi koje obavljate ispod vaših obrazovnih i intelektualnih kapaciteta nije loše da pokažete svojim pretpostavljenima šta umete i možete da radite i kako bi mogli da budete korisniji za firmu u kojoj radite. Nemojte samo da u tom slučaju pokažete nestrpljenje pa da očekujete odmah i bolje postavljenje ili veću platu- za početak se zadovoljite da će posao koji zahteva veće angažovanje a kome ste dorasli da vas učini srećnijim jer vam neće na poslu biti dosadno.

Ako su vaši radni zadaci jednolični ili monotoni možete menjanjem ritma rada, kratkim, a čestim odmorima kada se odmarate onim aktivnostima koje su suprotne po svojoj prirodi aktivnostima tokom rada da razbijete jednoličnost - monotonost rada.

Ono što je važno jeste da se izborimo sa dosadom na poslu jer dosada je bolest. Nije važno uvek imati materijalnu korist od alternative dosadnom radu jer brz protok vremena koje provedemo na radu ostavlja nas svežim i odmornim za one aktivnosti koje nas čine srećnijim po isteku vremena rada - našem slobodnom vremenu. Naravno, bilo bi najbolje kada bismo uživali na poslu koji bi bio uzbudljiv, izazovan i inspirativan. Na žalost malo ljudi ima tu privilegiju da radi posao koji voli već im ostaje vreme van rada za tako što, a posao služi za puko obezbeđivanje egzistencije. Opet, to ne mora da znači i "umiranje od dosade". Borba protiv dosade na radu jeste borba za naše zdravlje na radu.

Нема коментара:

Постави коментар